laupäev, 9. mai 2009

pehmeltöeldes sigaäge päev

püünsi | 5,0/99 5,0/72 | 2h15min

täitsa lõpp. juba nädala algusest sai silma nurgast piiluma hakatud, et laupäevaks lubab midagi. enamvähem surfiilma prognoos püsis, lisandus vihmaennustus, mis tähendab, et võimalikud on variandid tuulevaikusest kuni vastikult puhangulise tormini.

ennelõunat sadas siis vihm ära ja kohe kui selgeks läks, hakkas puhuma. päris rämedalt. kui surfiasjadele järele sõitsin, oli autos tohutult vaikne.. siis sain aru, et puudub maanteel kihutamise juurde kuuluv katuseraamide põhjustatud tuulemürin, sest sõitsin nii kõvas taganttuules.

püünsisse jõudes oli ilus väikse purje ilm, panin asjad kokku, ja sättisin oma uhiuue (no vähemalt minu jaoks uue) 99 liitrise freestyle-wave laua valmis. enne vetteminekut tõmbasin poomi otsast niigi planguks tõmmatud purje veel pingumale, sest pidevalt tõstis.

nii suure kiiruga pole ma ühegi lauaga pidanud tuttavaks saama. vees tõmbas esimesel stardikatsel tuul purje käest, teisel katsel pidi ilgelt kiiresti aasadesse saama, et mitte looma kombel kiirendava laua pealt minema lennata ja 20 meetrit hiljem tegin juba esimese pisikese hüppe. viiene puri oli üle, veepind parajalt chopine ja mu uus laud täiiiesti ebanormaalselt äge. kimasin sajaga edasitagasi, laud keeras gybe'is ülihäasti - väga overpower tingimustes tulid kohe järjest mitmed väga ilusad manöövrid välja. mõlemal halsil. sekka ka mõni tack. tuul koguaeg vaikselt tõusis. kui olin pool tundi mööda vett ringi tolmutanud ja veendunud, et uus laud on üle prahi, läksin kaldale ekstrapisikest lauda tooma. sest 99l oli sellise tuule jaoks selgelt palju, millele lisas vürtsi 28cm freemove uim laua all. see oli ainuke, mis mul võtta oli, tegelt oleks sellise rajuga 24-25cm uim väga hää olnud. pean tunnistama, et kaldale minnes käis ka korra peast läbi mõte lõigata purje sisse mõned arvestatava suurusega augud. sest viiene oli liig mis liig.

pisitillukese lauaga sai kihutatud ja paaniliselt hüppelaineid otsitud. neid eriti ei leidunud, sest laine oli liiga täpselt tuule suunast ja hüppe jaoks pidi reeglina liiga vastutuult keerama. mõned head hüpped siiski leidsin. korra sai ka ühe triibu jooksul kolm hüpet järjest tehtud. pisikese lauaga tulid ka kõik gybe'id ülihästi. arvan, et kukkusin ainult 10% gybe'idest sisse ja seda õnnelikum ma olen, et mul suvel nii piisavalt mõistust oli, et see tookord täiesti mõttetult liiga pisikesena tundunud laud soetada. muide täna tuli ka esimene duck-gybe pisikese laua peal. ei olnud küll kõige ilusam, aga ikkagi. vasakul halsil veel proovida ei julgenud.

tippajal puhus stabiilselt 14-16 meetrit ja pidasin vajalikuks korra kontrollida, kas ma kogemata suure purjega ei sõida. pidevalt pidi võtma tarvitusele meetmeid kiiruse vähendamiseks, sest tuul oli kohati üle mõistuse. igasugune katapult ja muu säärane tuule jõudemonstratsioon oli täna samuti erakordselt sage külaline.

umbes poole viie paiku kukkus tuul suht järsult ja jäi ca 8-10 meetrit puhuma. tõin korra veel 99l laua ja tegin sellega ka esiemese light wind freestyle'i katsetuse. laud on ülitäpselt paras. täpipealt mitte liiga pisike, et totaalselt ära uppuda, aga samas piisavalt mitteliigasuur, et saaks piisavalt kiiresti manööverdada. heli-tackiga pidi muidugi harjuma natuke, sest nii väiksel laual tohib ikka ainult-ainult täiesti keskel seista. enda imestuseks tulid ka esimesed upwind 360 asjad ära. enam ei ole seda, et laua ahter jääks oma liiga aeglase venimisega jalgu ja kui mõned korrad veel harjutada, saab seda täitsa ludinal tegema hakata.

totaalselt ülinormaalselt äge päev. üle-ülepurjestus hävitas kahjuks jõuvarud väga kiiresti ja ei viitsind enam suure purjega triibutama jääda, kuigi tuult selleks oleks olnud.

Lauri Tibbo

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar