neljapäev, 19. juuni 2008

mõistlik purjekeerutamine

püünsi. 6,5/200. saare-urve venna starboard start lauaga (võtsin selle umbes nädalaks liisingusse). vette jõudes puhus purjekeerutamiseks veel suht parajalt, kuigi oli juba kukkumas. üritasin dahabis ja margarital õpitud asju meelde tuletada, alguses oli ikka päris imelik. harjutasin heli-tack'i, front to sail sõitu ja esimest korda ka upwind360.. poole tunni pärast oli tuul nii ära kukkunud, et puri ei tahtnud ise enam püsti seista ja veerand tundi veel hiljem polnud enam peaaegu vahet, mispidi purje hoida.. prognoos küll sellist vaikust ei lubanud ja natuke tegi pahaseks ka. aga esimese purjekeerutamise kohta üle pika aja ikkagi okei.. kokku 1,5h, millest viimased pool tundi vägisi.. et ei saaks öelda, et täiesti mõttetu sõit..

sverdiga lauad on täiesti ägedad asjad. kui natuke ära vajunud oled, siis sujuva päkasirutusega svert sisse ja sõida kasvõi otse vastutuult. peab oma lauale ka sellise alla kruvima.. huvitav, kuidas sverdiga gybe'i teha on.. :)

starboard start on täitsa põnev. sellise algajalauaga polegi varem sõitnud. palju õhem-laiem-lühem kui traditsioonilisemad praamid.. lausa nii õhuke, et svert ei mahu laua sisse ja sellele on laua peale kõrgendus tehtud, mis on vastikult ebamugavas kohas.. pigem võiks olla kitsam svert ja laud pealt sile. ääre peale astudes ajab laua palju kergemini kaldu, aga suht aeglaselt ja kontrollitult, niiet on palju aega korrektuure teha ja tasakaal säilitada. tagab algajale vajaliku ujuvuse ja stabiilsuse, aga simuleerib selles mõttes paremini väiksemat lauda, et ei lase nii suvaliselt äärte peal talluda. ei lase algajal liiga mugavaks minna ja käsib kohe selle peale mõtlema hakata, kuhu ja millal astuda tohib.


Lauri Tibbo

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar