teisipäev, 8. september 2009

backwinded kitecrash

püünsi | 6,5/99 | 2h

suurema osa ajast paras suure purje tuul. edelast, niiet sai laguuni lõunaservas ilusat siledat vett. aga see ilus sile vesi oli lohesid täis. jagasin umbes 20 meetri laiust veeriba nelja kuni kuue lohega ja ühel hetkel suutis üks värdjas mulle otsa ka sõita. tegin just veestarti ja see lammas otsustas üritada ülevalt mööda pressida. mu masti topp sai liinidega pihta ja lohelaud sõitis minu laua ninasse ilusa prao sisse. lohevend leidis situatsioonist piisavalt meelelahutust, et mingi lollakas irvitus näole tekitada. remondime siis lauda..

asjast kah. terve aja tegin backwinded gybe'i trenni. backi minek tuli lõpuks väga lihtsalt, backis laua keeramisega veel raske. paremaga jäin mõned püsti, paar tükki isegi suurema värinata, aga laud glissi küll ei jäänud, sest keeran ilgelt aeglaselt. vasakuga jäin ühe püsti, aga see selle manöövrina küll kirja ei lähe, mida teha üritasin. läks jube käest ära, laud jäi praktiliselt seisma, aga jäin kuidagi püsti ja proovisin siis päästa. tallusin laua ninas ja igal pool mujal ja sain laua ringi keeratud ja edasi sõidetud. ise juberahul, et ära päästsin. vasakuga sai tihti tacki ka tehtud, kui ära olin vajunud. üliilusti tulevad - kõik jäin püsti ja kõik tulid ilusad. sada protsenti. omast arust tabasin uue nipi, et teisele poole purje hüpates ei viska purje sinna, kust ise tulin vaid natuke ahtri poole. või isegi natuke palju ahtri poole. igatahes tundus, et nüüd korralik kiire tack maailmalihtsaks muutus.

korra läks backwinded kuidagi nässu nii, et jalalaba jäi laua ja masti vahele. nüüd valutab. aasas oli ka vastik hoida. niu-niu-niu..


kes annab nõu, mida nende lohetajatega teha, ahh? selge on see, et nii lohed kui vabastiili laudurid tahavad sõita võimalikult siledas vees. nii palju kui ma ka ei ürita asja erapooletult vaadata, tahaks ikka kõik lohed kokku kuhjata ja põlema panna.. raip, kui lohe vastu tuleb, pole lauaga midagi teha kui ülbelt ülevalt mööda pressida. sest liinid nii pikad, et kui alt lähed, kaotad 10 meetrit kõrgust. ja kuna püünsis suht lühike triip, siis kui kaks korda lohest altpoolt mööda vallad, oled nii palju kõrgust kaotanud, et sebid ennast 10 minutit üles tagasi. ja siis tuleb jälle lohe vastu... ühesõnaga trügida tuleb. kindel on, et lohetaja peab seda väga ülbeks, aga muul moel seal siledas purje all sõita ei saa. veel hullem on siis kui lohe tagant jälitab. kui sõidad püünsis madaliku ääres kalda poole, jääd nurka, kus ülevalt tuleb madalik ette, niiet tacki teha ei saa. ja mingi hetk tuleb kallas ette ja lauaga ei saa nii madalasse sõita kui lohega. ja lohe tuleb tagant samal kõrgusel. ainuke variant teha gybe'i, mis oleks jälitava laua puhul okei, sest mahub mööda. aga kuna lohel peavad mingid kaablid sada meetrit allatuult rippuma, siis selle gybe'iga jääd täpselt liinidesse. jälle lohetaja vaatab, et jubeülbelt keerab laudur ette kuigi muud üle ei jäänud, sest loll lohe ei saa aru, et surub nurka ja ei jäta väljapääsu. väga rõve.

11 kommentaari:

  1. Paris kenasti tuleb sul valja, jah. Eemalt vaadates vahemalt:)

    VastaKustuta
  2. Ohoo, sa oled jätnud võimaluse commimiseks! Vaata, aga vaata, milline areng :)...Aga et kui teemasse, siis mis nõu sa soovid, vanni või ämbrit või mida? Aga kui nüüd päris aus olla, siis sa pole ainuke,kes neid põlema tahab panna...Ma tahan ka iga jumala kord, kui ma seal Püünsis olen ja ma nendest kuidagi mööda pääseda püüan või kui nad nii lähedalt mööda sõidavad, et mul nägu vaja kuivatada..

    VastaKustuta
  3. harjuge lohedega , need vallutavad maailma :)

    VastaKustuta
  4. pole mõtet nüüd kõiki lohemehi panna ühte potti! ise sõidan lohega ning närvidele käivad nii laudurid kui ka lohed. asi on ikka pigem inimeses kinni, kes varustust juhib ja just see ventiil on tihtipeale vigane.
    eestis peame selle vähese kaldaga hakkama saama, mis meile on antud.

    VastaKustuta
  5. No aga teeme siis laudurite ja lohevendade koosoleku kus selgitame (rahumeelselt ma loodan) kohe tahvli peal ära (või võtaks laagrite ja kokkutulekute kohustuslikku kavva) palju ruumi kellelgi vaja on. Sest mina (loll) lohevend ju tõesti ei saa aru mida laudur parasjagu plaanib ja palju tal selleks ruumi vaja. Tavaliselt ikka arvestan, et mahuksin oma liinide kaldenurgaga lauduri mastist mööda ja püüan vähemalt paarikümne meetri kaugusele jääda. Soovitan kõigil enne manöövri alustamist ringi vaadata kas selleks ruumi on ja vajadusel teisele kuidagi märku anda et mingi manööver plaanis. Arnee, parimad soovid kõigile...

    VastaKustuta
  6. Hm. Maailm ja mina. Need 6 lohet pidid ju samuti sinuga vett jagama. Pärnus vahest 30 lohet peal kõigil 30+ metra liinid mahuvad ära puha. Ise elad om elu raskeks kui ei sobi ära surfa. Õpi ka väikestest ebaõnnestumistest rõõmu tundama, rohkem optimismi!

    VastaKustuta
  7. Aga samamoodi võib ju lohevend kiruda et mingi krdi mast jääb mu liinidele koguaeg ette!
    Arene!

    VastaKustuta
  8. rahu-rahu.. :)

    eks see jutt oli suuresti hetke emotsioonist kirjutatud ja sellele ei maksa liiga sõna-sõnalt läheneda. eks mu peamine frustratsioon seisneb selles, et vee peal ülbem võidab. kitsas on. maste ja liine on äärmiselt kehv tihedalt kõrvuti pakkida ja kuna regulatsioon puudub (ma ei ütle, et peaks ilmtingimata reguleerima), siis ülbem võidab. on ju nii. ja purjelaua pealt vaadatuna tundub mulle, et lohel on oma tahtmise maksmapanemisel eelis, sest lohe ohutsoon on oluliselt suurem.

    igasugused purjelaualiidud ja vastavad loheinstantsid võiksid koos maha istuda ja proovida mõlemale aktsepteeritav viisakuse juhtnöör kirja panna, kuidas teineteise elu natukenegi kergemaks teha. võib-olla annab valu pisut leevendada. eestis mingite eraldi lohe- ja lauatsoonide kehtestamine nagunii kõne alla ei tule, sest head vett on niigi vähe.

    VastaKustuta
  9. Arvan, et oskaja viisakas lohetaja ei häiri meelega mitte kedagi - alati on kitsas, jäävad ette nii purjevennad kui lohetajad - kriitiline on, kui üks või mõlemad on algajad... ja sellest ei pääse

    Väide, et lohetajad "ei tea purjelauast midagi" on ka BS ... ei ole mina ühtegi näinud, kes enne otsustamist (käia välja 20KEEK-i), ei tutvu mõlema ala ~detailidega

    Lohetajana - soovides, et jääksin terveks nii mina kui minu lohe (ja sinu laud) - oleksin igaljuhul safety-t tõmmanud, vabandanud ja teinud järeldused edasiseks

    VastaKustuta
  10. on ju olemas merereeglid, kes eksis ja kes mitte. Selle põhjal saab süüdlase välja selgitada ja süüdlane kompenseerib kulud, mis kaasnevad varustuse lõhkumisega. Kui kohapeal seda välja ei suudeta selgitada, siis saab ju lohesurfiliidust ja purjelaua liidust kellegi kaasata, kes teavad kindlalt kuidas reeglid on.

    VastaKustuta
  11. Vau, müts maha Punamütsike, sa oled siin lausa sensatsiooni tekitanud oma jutuga :).

    VastaKustuta