kolmapäev, 28. september 2011

flaka intro

püünsi | 5,0/100 | 1h40min

ilus päev. viiene oli lõpupoole üle, aga õnneks tulid sessiooni käigus alumise akna augu teibid vaikselt lahti, niiet puri tegi ennast ise koguaeg parajamaks ja viimased pool tundi sõitsin asjaga, milles oli peasuurune auk.

kui paar sõidutsooni krüssamise täkki välja jätta, tuli kõige-kõige esimese katsega kohe parem spock. väga eeskujulik. kokku paremaga 3-4 spocki. vasakuga ilus spock540 ja mõlema käega mitmed vulcanid.

mingist hetkest võtsin julguse kokku ja hakkasin elu esimesi flaka katseid tegema. siim väitis, et kaugelt oli isegi aru saada, et flakat üritan, niiet vast ei olnud täitsa null.. mõned katsed vasakuga ja siis hakkasin kohe paremaga ka proovima. paar korda väänasin jalgu päris hullumeelselt ja kukkusin ka imelikult laua nina pihta, aga õnneks jäid kõik asjad ja jäsemed terveks. näis, mitu aastat esimese soorituseni läheb..

väga hea meel, et proovima hakkasin.

teisipäev, 27. september 2011

tavaline päev

püünsi | 5,0/100 | 1h20min

tuult täpselt sellele purjele, mida mul pole. viiesele oli vähe, aga sai sõitma küll. spocki jaoks enamasti minekut polnud, paremaga vulcani trenn. üks spock tuli siiski. vulcanid hakkavad ka vaikselt tulema. vasakuga proovisin vaid mõned korrad, umbes pooled tulid ära.

laupäev, 24. september 2011

salat, raisk...

topu | 5,0/100 5,8/100 4,4/100 | 2h20min

eile ausõna ühtegi asja uime taha ei jäänud. täna polnud ausõna ühtegi triipu, kus ei oleks põõsast küljes. algul natuke häiris, siis häiris palju ja siis häiris kõige rohkem. enamasti alustasin manöövrit spinnis lauaga ja tulemus oli ka vastav. ei läinud kaua kuni kukkusin spinni tõttu põlvega läbi purje alumise armeeritud osa. käisin siis kaldal ja võtsin segametsa 5,8 poisoni. see oli muidugi parasjagu üle ja tuul koguaeg tõusis.

seda mõnusamalt mõjus umbrohi, kui puri veab nagu loom ja uim põõsa seest vette ei ulata. mingi hetk oli 5,8 üli-üle ja käisin taas kaldal ja võtsin oma väikese purje. lõpuks oli see ka üle.

rohkem kui kahe tunni jooksul kokku vast kümme enamvähem katset, kus ei olnud rämedalt üle ja uim natukenegi pidas. peaaegu ainult paremaga proovisin asju. tuli üks spock, kaks vulcanit ja vasakuga üks ilus spock540. kõik.

f*** you, weed...

reede, 23. september 2011

sileda vee kriis

topu | 4,4/100 | 2h

algas kõik enamvähem ilusti. treenisin paremat kätt ja ette on näidata üks täiesti eeskujulik spock, paar peaaegu-spocki, ilus vulcan ja üks peaaegu-spock540. natuke hakkasin sellest viimase 180 keeramisest aru saama, aga siis sai trenn läbi. sest tuul tõusis. ja läks väga puhanguliseks.

väiksest ülepurjest polnud suuremat lugu, aga siledamat vett polnud enam mitte kuskilt võtta. sõitsin punase maja külje all sopis, aga suurema tuulega tekib seal väga vastik kõrge ja tihe chop, kust ei osanud kuidagi normaalset vulcani hüpet teha. laidude küljealla jälle ka ei saanud pugeda, sest seal polnud ligilähedaseltki piisavalt tuult. kas tiksud siledas vees või kihutad suures chopis. mõõdiku järgi vaadates puhus topus paar meetrit rohkem kui rohukülas. nii kõva läänekaga ei ole topus hea. vähemalt ees sõites mitte. ei julgenud üksinda tagumisse otsa krüssata.

käed külmusid kangeks ja pidin mitu korda käte ringe tegema. vesi siin hetkel kõvasti külmem kui püünsis.

uime taha ei jäänud midagi, salati-aeg on selleks aastaks möödas.

neljapäev, 22. september 2011

paremaga tuleb

püünsi | 5,0/100 | 2h

eriti pöörfi konditsioon. ilm soe, vesi sile, küte lõuna ja edela vahelt ehk siis enamvähem parim kurss püünsi jaoks.

taas ainult parema käe trenn ja vaikselt hakkab vilja kandma. ära tuli esimene spock paremaga. enne seda tuli veel selline, kus lauaga sai kõik valmis ja puri jäi lihtsalt clew-first kätte ja kihutasin sellega niiviisi glissis allatuult edasi, aga purjeflipi suutsin ikka ära muneda. kaks spock540 peaaegu-sooritust tuli ka. mõlemal juhul jäi viimase 180 ajal laua rail vette kinni. vasakuga on see viimane 180 kuidagi eritieriti lihtne ja loomulik. paremaga on see osa veel väga võõras. peab rohkem switchis olemist paremaga treenima.

mitmed ilusad vulcanid tulid ka. need ei tule veel väga kindlalt, aga kui hüpe korralikult õnnestub, on asi väga ilusti kontrolli all ja jääb aega nuputamiseks, kuidas manööver lõpetada ja on ka mahti tekkivaid vigu siluda. paremaga vulcan on kuue nädalaga samal tasemel kui vasak vulcan umbes aastaga oli..

vasakuga oli täna ainult tack, mis on täiesti lukus. mõned korrad proovisin ka heli-tacki, see on praegu nii raske trikk, et tuleb kehvemini kui vulcan.

esimene tund oli viiene pisut üle, aga julgesin kenasti paremaga ka suuremas puhangus spocki proovida. teise tunni esimene pool oli lahjem ja viimane pooltund enam sõitma ei saanudki.

teisipäev, 20. september 2011

soe, kuid auklik sügis

püünsi | 5,0/100 | 2h

tuult viiesele kesiselt. pool aega oli enamvähem, teine pool oli naiste gliss ja tiksumine. vesi ilgelt kõrge, mõnusalt siledat vett polnud kuskil.

harjutasin ainult parema käega vulcanit. spocki jaoks ei jätkunud tuult. vasakuga ainult tackid. heli-tack endiselt ribadeks. enamasti tähendas heli-tack veestarti. tavaline tack oli enamvähem.

paremaga tuleb vulcan juba täitsa tublilt. miskine viis-kuus tükki tuli ilusaid, paljud katsed keeras pekki tuule vaibumine või suutmatus suures chopis laud veest välja saada. üleüldse tuli ära unustada siledad platsid ja endale selgeks teha, et ka väikeses chopis on võimalik vulkaniseerida.

üks-kaks katset õnnestus ka spocki keerata, üks neist oli taas väga napikas. lasin lõpus lolli peaga poomist lahti, sest ei suutnud lennult otsustada, kas tahan tavalist spocki või 540 asja. 540 oleks vast ära tulnud, kui poleks poomi lahti lasknud..

vesi oli ägedalt soe. kõvasti soojem kui eelmise nädala katja-topu.

neljapäev, 15. september 2011

katja III

topu | 4,4/100 | 1h35min

otsustasin katjast viimast võtta ja läksin keset päeva toppu. lisaks minule oli veel täpselt null inimest.

tuul oli algul neljapoolesele okei, hiljem hakkas natuke jupsima — kord ei saanud korralikult käima, siis jälle nii üle, et ei julge manööverdada.

soojenduseks vasakuga spocki. võttis natuke aega, kuni spock540 tulema hakkas, aga lõpuks ikkagi hakkas. päris mitu tükki tuli kotti. vulcan vasakuga suht lukus, paar korda proovisin, kõik tulid ilusti ära.

paremaga ei olnud kõige ägedamad tingimused, aga vägisi harjutasin siiski vulcanit. suht katki oli.. ühe kobistasin ära. spocki ei julgenud proovida.

tacki ja heli-tacki ma enam teha ei oska. tabavusprotsent oli vist umbes viie ja kümne vahel täna. mõlemal halsil. vahepeal läksingi gybe'i peale üle, sest tackid olid lootusetud. võib-olla väike väsimus sees või midagi. jalgu proovisin ka otsast ära saada iga nipiga.. küll jäid aasadesse kinni, küll järjekordse tackimäsa ajal masti ja laua vahele jne..

külm hakkas ka lõpuks..

kolmapäev, 14. september 2011

katja II

topu | 4,4/100 4,4/72 | 2h

4,4 ja sajase lauaga oli üliiimõnus lasta.. tuul oli ühtlane, kui tuli puhang, siis oli see selline ebanormaalselt pehme ja hellake. täiesti super tingimused jälle. ei viitsinud väga mingi vulcaniga jamama hakata ja hakkasin kohe spocki harjutama. kolmandal-neljandal katsel tuligi spock540 ära kenasti. olin umbes veerand tundi vees olnud.

samal ajal jõudis katja lõunalt tagasi. istus ilma pikema jututa rooli ja vajutas gaasi. algul lootsin, et tegemist on lühiajalise puhanguga. kangutasi kaks triipu veel. õrnalt ka ei julgenud manöövrit proovida. katja ütles: "you're my bitch!#/&%". ja siis ma olingi... proovisin esimese laiu juurest võimalikult kiiresti kaldale saada. eile lasin sama distantsi ühe joonega allatuult. umbes 40 sekundit. täna tegin kolm-siksakki ja aega võttis vist 15 mintsa. kukkusin vähemalt kümme korda sisse ja peaaegu ükski veestart ei õnnestunud esimese korraga. nagu oleks teist päeva purjelaua peal. olin pisike ümmargune nullike, mida katja kavalalt muheledes näppude vahel veeretas..

lõpuks sain kaldale, vahetasin laua väikseks ja läksin vee äärde tagasi. veeäärne rigamisplats oli muidugi üleni vee all. seal, kus tavaliselt puusakõrguses vees starti teen, oli kaelani vesi, chop üle pea. ostsin siis pileti, astusin pardale ja lasin ennast sõidutada. oi pekk, kui üle oli... päris arvestatava osa ajast sõitsin uks lahti. mitte isegi, et ei julgeks korralikult sisse sheetida, aga katja sai küüned vahele ja lihtsalt kiskus ukse lahti. ja nii ei olnud mugav paremal halsil hüppesse minna.

kuidagi sai ikka pimedani ära kihutatud. mingi ajani ootasin lootusrikkalt, et ehk annab järgi ja saab lõpus veel suure laua peale. aga ei. kaks friistailerit muidugi lasid terve aja sajaste laudadega. hirm tuli peale kui neid vaatasin. ja eks nad panid omajagu rohkem mäsasid ka.. gybe'i oli päris keeruline isegi seitsmekümnekahese lauaga enamvähem kontrolli all hoida.

paremaga sai lõunapoolse maja ees natuke veivi sõita. laine tipust sellised allatuult hüpped, millele paar suurusjärku juurde unistades, võiks öelda, et olid sellised aerialid, mida oskajad filmides teevad :)

kui juhtus vasaku gybe'i kohas väike tuuleauk tulema, siis proovisin ka mõned korrad vulcanit. esiteks on veivikat päris naljakas veest välja hüpata, sest sellel tagumik väga kondine. tahab läbi vajuda ja peab ilge kima pealt hüppama. ja ega ta väga pikalt tagurpidi libiseda ka ei taha enne kui vee alla vajub..

natuke pärast kaheksat veest välja. ilus päev ikkagi.

teisipäev, 13. september 2011

katja

topu | 5,0/100 4,4/100 | 2h

"... alanud nädala ilma läänemere ümbruses kujundab atlandi ookeani ületanud ja troopilisest tormist tavaliseks parasvöötme tormiks moondunud tsüklon ex- või post -katia. jälgige jooksvaid hoiatusi! ..."

aiii epic päev..

esimene tunnike viiesega. vulcan vasakuga põhimõtteliselt lukus. suht vähe proovisin, aga kui proovisin, siis tuli ära ka. harjutasin spocki. mõned tulid ära ka ja natuke hakkas tunduma, et igav on juba see spock. järgmisel katsel tuli täiesti tahtmatult peaaegu spock540 ja sellega taastus ka kohe huvi. proovisin järgmisega teadlikult 540 teha ja ilmselgelt tuli kohe ära ka. proovisin siis korra veel ja jälle tuli ära.

selle peale jooksis siim kohale ja käskis õpetada, kuidas 540 käib. paraku õpetasin kuidagi nii, et endalt kõik tarkus läind ja läks kõva veerand tundi enne kui jälle endal tulema hakkas. aga õhtu jooksul kokku tuli vast seitse tükki kokku küll, mitmed täiesti ideaalsed.. väga ebanormaalselt äge trikk on see. ja tundub, et praegu on see palju lihtsam kui tavaline spock.

seitsme paiku oli viiene juba natuke liiga üle ja käisin sutsti vahetasin mootori väiksemaks. pidu jätkus. kell kaheksa oli pime, sõitsime veerand üheksani, siis hakkasime vaikselt kallast otsima.

paremaga tegin väga vähe, sest vasaku spokituhin ruulis. 5-6 korda proovisin vulcanit, suht chopises vees, 1 tuli ära.

great success. väga rõõmus. ilgelt meeldis.

esmaspäev, 12. september 2011

helitäki päev

rohuküla | 6,5/100 | 1h15min

päeval hakkas kenasti puhuma, aga kui kohale jõudsin, oli lõputu halli udu peale visanud ja tuult polnud. läksin ikka vette ja tegin purjekeerutamist. switch helitack ei tulnud alguses üldse, aga testimise käigus sain nipile pihta. pärast seda oli paremaga täiesti lukus. kui mast tuules on, tuleb kätega elu eest poomi otsas elada ja eriti tagumise käega alla suruda.

tegin ka switch upwind 360 debüüdi paremaga.

laupäev, 10. september 2011

topu

topu | 6,5/100 | 1h15min

mingisuguses erakordses optimismipuhangus läksin alguses viiesega peale. varstikohe tulin kuuepoolest kokku tegema. aga ei saand sellega ka korralikult liikuma. hädine gliss, suur taglas tundus paar tonni kaaluvat ja suht tihti jäi igasugust sitta uime taha.

sõitsin vaatamata suurele purjele väikese uimega ja õnneks ei mingit spinni probleemi. vasakuga küsisin alustuseks ühte vulcanit ja tuli ilus vulcan. teisel lähenemisel tundus spocki jaoks kiirust jätkuvat ja tuli spock. edasi proovisingi alati spocki kui piisavalt tuult oli. vulcaneid vasakuga kolmest kolm.

paremaga ei tulnud mitte muffigi. sellel halsil tundus puri kohe eriti raske ja just paremaga tundus alati tuult vähem ja ka uim tundus tihemini rohtu leidvat.. kui vahepeal glissi ei saanud, siis tegin upwind360 asju ja mõned switch heli-tackid. ja ruttu kaldale.. lasin täna kehvadel tingimustel eriti kõvasti tuju mõjutada ja ei olnud isu purjekeerutamise järele.. kuigi see trenn oleks ära kulunud.

kolmapäev, 7. september 2011

o.v.e.r.p.o.w.e.r.e.d

rohuküla | 4,4/100 | 2h30min

kui kõik ausalt ära rääkida, siis oli tingimusi natuke palju. õnneks taipasin kohe pisikese purje teha, reinukas ja vabakas läksid pärast varvaste vettekastmist kohe väiksemaid rigama.

suht ruttu ilmnes, et ka 4,4 tuleb poomist täiesti sirgeks tõmmata. ja see oli ka kohati nii hullusti üle, et hakka nutma. sajase friistaili panniga niisama kihutada äge ei ole ja manöövrisse minek tundus sõna otseses mõttes kontemurdva tegevusena. aga samas väga harva jäi proovimata ja tänu sellele sai ennast ka korralikult retsitud. mitmel korral katsusin pinnale tõusmist oodates jäsemeid üle, et kas kõik tükid alles ja terved.

mõlemaga tulid jälle vulcanid kirja, vasakuga paar ülipika taguripidi libisemisega. enamasti proovisin mõlemal halsil spocki. vasakuga tuli kohe teisel katsel üks ära ja see jäi ka viimaseks. olid veel mõned napikad. paremaga ikka veel ära ei tulnud, aga kolm tükki olid nii lähedal, et kui oleks veel lähemal, siis oleks plussid kirjas. ehk siis lõppkokkuvõttes hea ülepurje trenn.

umbes poole peal oli välja sõites üks neid momente, kus nii üle, et ei julgenud spocki lasta ja tegin gybe'i. selle kukkusin muidugi keskendumisprobleemide tõttu manöövri lõpus sisse ja toetasin käe suht leebelt purje suurele aknale. puri eriti tuge ei pakkunud ja käsi edenes läbi purje. nigu deivid copperfiild. teipisin kaldal ligi 40-sentimeetrise prao kinni, aga vihmasajus ei saanud kuidagi purje korralikult kuivaks ja teip püsis ca kolm ja pool minutit. ei olnud ka parim teip. lasin siis aukliku purjega viimase tunnikese ja oli täitsa mõnus.. natuke parajam kohe..

oma pisikese uimega olen nüüd ka täiesti sõber. täna muidugi tuul ka vastav, aga väga harva läks spinni. tahaks juba veel väiksemat proovida..

teisipäev, 6. september 2011

ilus hommikupoolik

rohuküla | 5,0/100 | 1h30min

mõõdiku pilt prognoosist oluliselt kehvem. pidi ööläbi puhuma, aga ei puhunud. otsustasin ikkagi kohale minna. laud kah järjekordsest ninaoperatsioonist taastunud ja kodus prognoose passides sõitma ei õpi.

kohapeal tuul liiga kagust, aga tagapool paistis korralik jänes. tegin suure purje kokku ja astusin täpselt kell üheksa vette. tiksusin välja jänese juurde ja seal oli tuult nii palju, et pöörasin kohe otsa ringi väikest purje rigama. tagasi kimades oli kalda all ka suurele purjele palju. üllatavalt ei olnud tegemist puhanguga vaid tuul oligi umbes ühe minutiga lõunasse keeranud ja kuue-seitsme meetri pealt kümne-kaheteist meetri peale tõusnud.

ruttu suur juppideks, väike kokku ja mürasin viiesega pisukeses ülepurjestuses terve sessiooni.

kuna tuult palju, siis hakkasin kohe mõlemaga spocki proovima. lõpuks ei teinud kummagagi ära, aga vasakuga oli paar tükki väga lähedal ja paremaga oli ka oluliselt lähemal kui loota oskasin. sain paremaga laua ilusti keerama, aeg-ajalt jäi allatuult rail vee sisse kinni jne, aga täitsa hakkas lubama.. ja ma saan juba täitsa enamvähem aru, mis manöövri ajal toimub ja kuidas neid protsesse soodsalt mõjutada saaks..

mõlema käega sain ilusad vulcanid ka kirja.

liiga head tingimused ei olnud. tuul natuke keerutas ja see krdi hiiumaa seisis kogu aeg sadamas ja tekitas muuli juures ühte kohta tuuleaugu, millest läbi saades ootas kalda all ekstratugeva tuulega ala.. korra-paar ei julgenudki seal spocki proovida, sest nii üle oli.

lõpupoole keeras väljas tuule ja laine suuna suhte nii pekki, et ei leidnud enam kuskil väljakuid, kus spocki teha. tegin siis igasugustes imelikes kohtades, mis lõppesid kõik väga sügaval vee all..

aga eriti mõnus hommikune sutsakas igatahes.